ESKİŞEHİR İLİ YÖRESEL YEMEKLERİ
öresel Yemekler
Toğga Çorbası: Et suyu ile pirinç kaynatılır. Yumuşayınca ayrı bir kapta
un, yumurta ve yoğurt suyla ezilerek çorbaya katılır. Kaynayınca
tereyağ, kımızı biber ve nane kızdırılarak dökülür. Aynı çorba göce
kaynatılarak yapılırsa göce çorbası adını alır.
Miyane Çorbası : 2 çorba kaşığı kadar tereyağında 1.5 kahve fincanı
ölçüsünde un hafif kavrulur. 4 bardak tavuk suyu, bu una yavaş yavaş
eklenir. Karıştırılarak kaynatılır. Tuzu konur. Limon sıkılarak içilir
yada çorbanın üzerine çiğ domates rendesi konur.
Düğü Köftesi Çorbası : Düğü, tuz ve un hamur yapılır. Fındıktan biraz
ufak elde yuvarlanır. Yağda kıyılmış biberler hafif kavrulur daha sonra
domates rendesi ilave edilir, biraz çevirdikten sonra 1 yumurta kırılır
ve karıştırılır ve üzerine kaynar su ilave edilir. Kaynayan suya
hazırlanan hamurlar salınır. 10 dk. beraber pişirilir ve servise
sunulur.
Tutmaç : Ayıklanıp yıkanmış olan yeşil mercimek biraz suda iyice
haşlanır. Üzerine 4 bardak su veya et suyu ilave edilerek kaynatılır.
Kaynamakta olan mercimeğe iki su bardağı erişte (ev makarnası) ilave
edilerek pişirilir, kabarmaya bırakılır. 4 çorba kaşığı tereyağ veya
margarin eritilerek yarpız içine atılıp kavrulur ve yemeğe dökülür. İki
diş sarmısak katılıp üzerine yoğurt ilave edilip karıştırılarak servis
yapılır.Bamya Çorbası : Bamyalar 1 peçete arasında ovulur. (Kenar kılçıklarının çıkması için) 1 tencere üzerine çıkacak kadar su konur. Bir tutam tuz atılıp yarım saat haşlanır. İplerinden sıyrılıp hazırlanır, kuşbaşından küçük doğranmış etlerde ayrı bir kapta haşlanır soğan yağda pembeleştirilir. Sulandırılmış salça ilave edilir, 1 taşım kaynatılıp et suyu dökülür kaynamaya başlayınca limon suyu dökülür. Haşlanmış bamya ve etlerde dökülür. Tuz koyup yarım saat pişirilir. Servise hazırlanır. Harşıl : Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanmış ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış taze soğan ve çerkez tuzu ilave edilerek karıştırılır, bu karışım ıspanakla karıştırıldıktan sonra haşlanmış iki adet yumurta ile süslenip servise sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder