Katlama Böreği : Un, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuz karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir. Biraz un ve nişasta ile tavlanıp, yedi pazı (yufka) açılır. Açılan her pazı yağlanır. Sonra bu pazılar rulo haline getirilir ve birer parmak arayla kesilir. Kesilen hamurlar tekrar açılır ve bol yağda kızartılır. Kabarması için de göbek kısmına kaşıkla hafifçe vurulur. Piştikten sonra üzerine bir miktar toz ya da pudra şeker ilave edilerek servis yapılır. Çerkes Sofrası (Abısta) : Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içerisinde mısır unu ilave edilerek tahta kaşıkla kaynatılmak suretiyle pişirilir. Karışım sertçe bir hamur haline gelinceye kadar pişirildikten sonra sofraya alınır ve yuvarlak bir şekilde sofra üzerine yerleştirilir, ortası kaşıkla oyulduktan sonra içerisine tereyağı konulur, etrafına çerkes peyniri dizilir ve ayrı bir tabak içerisinde önceden hazırlanan çerkes tavuğu ile birlikte sıcak olarak servise sunulur.
Yufkalı Büryan (Börek) :
Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayrılarak, iri
olarak parçalanır. Diğer tarafta zeytinyağında önce bademler
kızartılarak bir tabağa alınır. Soğan aynı yağda sarartılır. Haşlanmış
pirinç ilave edilerek 1-2 dakika karıştırılır. Tavuk suyu 3 bardak ilave
edilir. Pilav gisi pişirilir. Suyunu çekince üzerine diğer iç malzeme
eklenir. (et, badem, baharat). Yoğrulan hamur baklava usulü nişasta ve
un ile tek tek açılarak ve araları yağlanarak 4 yufka tepsiye kenarları
taşırılarak döşenir. Ortasına hazırlanan iç konur. Diğer 4 yufka
buruşturularak, üstüste yağlanarak konur. Alttan taşırılan yufkalar
kenarları kıvrılarak kapatılır. Üzeri yağlanır. Sıcak fırında üzeri
pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Arabaşı : Una su ve tuz katılarak bulamaç halinde pişirilir. Tepsiye
dökülüp, dondurulur. Küçük küçük kesilir, tepsinin ortası açılır. Bir
tas içinde tavuk suyuna limon ve acı biber konur. Yerken hamur, tavuk
suyu ile beraber çiğnenmeden yutulur.
Mercimekli Bulgur Pilavı : Soğan ince doğranır, tereyağında
pembeleştirilir. 1 yemek kaşığı salça ve domates rendesi de eklenir. Et
suyu konur. 1 ölçü su, 1 ölçü bulgur göz önünde bulundurularak, su
kaynayınca bulguru atılır. Tuz, karabiber konur. İnmesine yakın içine
haşlanmış mercimek, bir su bardağı ölçüsünde eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder